Shikak Rugs | Xalîyên Şekakan | Şavak Halıları

Shikaki Rugİran’dan bir Şavak (Şekak) halısı. 19. yüzyıldan kalma bu halı mistik kaplumbağa ikonlarıyla Kürt mitolojisine bağlılığı sembolize ediyor. Farklı bir kenar örgüsü, bir temel dış çerçeve bir de iç hat içeriyor. Halının renkleri Mahabad’ın Sauj Bulagh bölgesinin geleneksel tonlarıdır.

A Shikak Rug, Kurdish (Northwest Persia), late 19th C. A rare Persian Shikak Kurdish rug with the mysterious pond turtle icons associated with Kurdish mythology. An unusual border system, including both the reciprocal main border and the very abstract and naive latched minor border. The colours are characteristic of the Sauj Bulagh area.

Ji Rojhilatê Kurdistanê xaliyeka Kurdên Şekak. Diroka wê digiheşe sedsala 19. ê. îkon û sembolên di neqşa xaliye de irtibatê mîtolojiya Kurdan dikin.

Source: Invaluable

Bu yazı Araştırma (Lêkolîn), English, Kurmancî içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

5 Responses to Shikak Rugs | Xalîyên Şekakan | Şavak Halıları

  1. sadullah dedi ki:

    gunlum cok isterdi o guzel yaylalari gezmek tanidik olmadigindan dolayi biraz zor gibi yoreyi iyi bilmek lazim

  2. Allo dedi ki:

    Iran’daki Sakaklılar nerede yaşar, nasıl konusur, sayisi nedir Iran’in diger Kurmanclarina benzerler mi? Bir yazı, video vesaire var mı veya sizin yazilariniz.

Yorum yap.